רבים השיבו בדרכים ובניסוחים המכוונים לאחד, שיש לחלק בין הנהגות והלכות שטעמיהם וסברותיהם ניכרים ומובנים, לכן היותם קודם מתן תורה – אין בכך לגרע מהעניין, וילפינן מהתם. בשונה מהלכות והנהגות שאין טעמם כל כך ניכר, כמו "אבלות שבעה ימים", מדוע דווקא שבעה ומדוע דווקא באופן זה?… כל כזה וכדומה לזה לא ילפינן מקודם מתן תורה.
וכוונו בזה ל"מראה פנים" בירושלמי מו"ק, ולשו"ת שבות יעקב (כפי שהובא ע"י החברים)
בדומה לזה יש שהדגישו שאם יש סברה לחלק בין המאורע המדובר שמא דווקא שם שייך העניין, שוב אין ללמוד מקודם מתן תורה. וכך הדבר לגבי אבלות דיעקב משום עניינו וכבודו הגדול של יעקב אבינו.
באופן נוסף השיבו רבים: יתכן לחלק בין פרטי הלכות והנהגות ממצווה שכבר קיימת אחרי מן תורה , או מעניין כללי קיים, אותו בהחלט ניתן ללמוד מקודם מתן תורה. אולם ללמוד את כל המצווה והעניין גופא , כאבלות, שאיננה מצווה מהתורה, ולהחיל אותה כמצווה "אבלות שבעה ימים לנפטר" מכוח הנאמר קודם מתן תורה – דא לא ילפינן.
או בניסוח דומה: יש לחלק בין "הנהגות" אותן יש ללמוד בשונה מ"דינים" (כאבלות שבעה ימים). שהרי "מעשה אבות סימן לבנים", וממי נלמד "הנהגות ישרות" אם לא מאבותנו הקדושים?…
יש שטענו, שיתכן וכל מה דלא ילפינן מקודם מתן תורה, רק אם קיים לימוד אחר מאחרי מתן תורה אשר ממנו ניתן ללמוד (יתכן גם אם תהיינה נפק"מ מהיכן ללמוד מכאן או משם). אך אם אין מקור אחר – ילפינן מקודם מתן תורה. יש שהביאו זאת בשם השאילתות.
יש שהביאו את החת"ס שחילק בין אבלות לשאר, משום דסלקא דעתך שדווקא קודם מתן תורה יש מקום להתאבל, אך אחרי מתן תורה שנקראים ישראל בנים למקום, ס"ד שאין כלל להצטער ולהתאבל על שוב הבן לאביו, אדרבה יש לשמוח…
יש שהביאו בשם הרב אלישיב זצ"ל, שדווקא אבלות לא ניתן ללמוד מקודם מתן תורה, היות ועוקרת כביכול כמה מצוות, כלימוד תורה ועוד, בשונה משאר הלימודים.
היו שטענו, שמא כל אותם דברים שנלמדים מקודם מתן תורה הינם מתייחסים למאורע ואופן מסוים בדווקא. שאז אמרינן שאם תנאי הלמד דומים בפרטיו למלמד , הרי הלימוד הולם. לא כן "אבלות" שרוצה אתה להחיל דיני אבלות על כל הבריות בשווה בלא לחלק בין אדם או מקרה כזה ואחר . ומהיכי תיתי שכל אנפין שווין?…
גם אתה רוצה להיות פעיל בקהילה שלנו?
לענות על שאלות להציף סוגיות ודיונים?